Теория на очите на състезателните гълъби

posted in: marathon pigeons | 0
Гълъбовото око

Как да направим разликата между добрият разплодник и добрият състезател?

За много от гълъбовъдите гълъбовото око е най-интересната част за изследване. Кой не иска да гледа очи с разнообразни цветове с дебела наситена текстура, ивици и петна и т.н.? Има любители гълъбовъди, които се наричат ​​специалисти по очите, при което окото е основна част от нещата които гледат в една птица. Те мислят, че са в състояние да избират птиците само по тази единична характеристика. Има и такива, които нямат никакъв интерес в очите или (не искат) да ги изучават въобще. Последните са една друга група от хора, която би искала да погледне в очите, но няма идея какво да търси.

Що се отнася до разликите между най-добрите гълъби, тогава вариацията на очите е най-голямата група. Това показва едновременно, че няма ясен стандарт за око с най-високо качество за разплодник и / или състезател. Има вариации в ириса (3) и изследователския кръг или ориентационния кръг (2) (възможната ориентация се крие зад последния. Това не е научно доказано до момента) сред всички топ птици. Можем да използваме гълъбовото око като огледало на организма. Можете да прочетете здравословното състояние на гълъба много добре. Ако птицата е болна, можете да я видите по цвета на очите им. Обикновено тогава цветът е блед. Външният черен пръстен (4) около ириса е по-малко видим или дори изчезва.

Голяма зеница никога няма да се появи при най-добрите гълъби. Зеницата (1) трябва да бъде за предпочитане възможно най-малка. Ирисът на топ гълъбите е пълен с цвят и зърнест. Това е като плътна художествена боя, сякаш ирисът стърчи над зеницата! При такива птици поколението често е много добро в състезанията, с което можем да заключим, че е важно качество за разплодника да има много дебела зърнеста структура на ириса.

Разбира се, това не винаги е стандарт. Бащата на топ гълъб може да има обикновен ирис. Но когато гледаме майка му, много вероятно е тя да притежава качествата на красив дебел ирис. В много случаи именно тя предава супер състезателните си качества на своето поколение. С което можем да заключим, че горепосочените гълъби обикновено имат дебел ирис, малка зеница и малко по-широк кръг за ориентация около зеницата. Супер разплодниците имат по-дебел ирис и повече цвят и по-често черни петна и тирета в ириса. Ориентационният кръг е малко по-широк при супер състезателите и обикновено черен вместо жълт или сив.


  1. Зеница
  2. Изследователски/ориентационен кръг
  3. Ирис
  4. Външен черен пръстен

Теорията за очите или теорията за „окото“ е един от най-спорните въпроси сред всичите теории на спортните гълъби. Някои топ гълъбовиди обаче твърдят, че тайната на избора на най-добрите състезателни гълъби се крие в очите.


Heidi (Belg 6033117-07)

Heidi, великолепен гълъб, произлязъл от известния род Каасбоер в Белгия, е една от най-добрите състезателни женски, които може да се купят с пари. Прилагайки някои от основните принципи на теорията на очите, какво ни казват очите на този топ състезателен гълъб?

Heidi (Belg 6033117-07), е една от най-добрите състезателни женски и майка на множество добри птици, тя произхождаща от известния род Kaasboer на белгийския шампион Gaston van de Wouwer.

Генетичната сила на Хайди като разплодник вече доминира в три поколения. Собственикът
Gerhard van Aswegen  от GJT Lofts казва, че винаги търси баланс в окото, със силна, но не „препълнена“ пигментация.

Цветовете на очите на Heidi показват равномерна оранжево / червена пигментация на жълт фон. Меката зелена гранулация, смесваща се с жълтата основа, се разглежда като знак за качество от специалистите по очни знаци.

Теория за очите – първи кръг

Зеницата е известна като първия кръг на окото. Зениците на Heidi са доста малки и центрирани в просторно пигментирано „отворено око“ – показател за качествен състезател на средни и дълги разстояния.

Зениците на висококачествените гълъби трябва да са интензивно черни, а не сиви, тъй като това е един от показателите за добро зрение. Обикновено се очаква зениците да бъдат добре закръглени, но понякога сред висококачествени птици се срещат продълговати зеници.

Теория на очите – втори кръг

„Кръгът на адаптация“ – вторият кръг – опира до външния ръб на зеницата. Най-добре се вижда през лупа. Среща се във всички варианти на сиво, кафяво и черно, различаващи се по размер и сила. Може също да отсъства. В окото на Heidi може да се види изключително силен адаптационен кръг: той е широк, много тъмен и дълбок.

Моето собствено наблюдение е, че се получават по-добри резултати, когато се използва силен адаптационен кръг, за да се „повдигнат“ избледняващите кръгове и нецветни цветове, забелязани в кръга на адаптация на някои обещаващи гълъби, които нямат качеството на очните знаци на великите разплодници.

Теория за очите – трети кръг

„Корелационният кръг“ често има различни нюанси на сиво и кафяво. Понякога има същия жълт или син основен цвят, който се вижда през горните слоеве на цялото око.

Различно оцветените части в кръга на корелация могат да се различават по размер и текстура, а външните граници или ръбове на кръга могат да образуват разделението между третия и четвъртия кръг. Добрият кръг на корелация трябва да формира хармоничен баланс с останалите части на окото.

Цветовете не трябва да изглеждат мътни, но да бъдат ясно дефинирани и ярки, както при очите на Хайди. На практика по-широките кръгове са свързани с по-малки кръгове.

Теория за очите – четвърти кръг

„Кръгът на ириса“ обхваща най-голямата част от окото. Ирисната пигментация на Хайди става по-доминираща около цялото око, най-отдалечено от зеницата, и има търсения вид на вулканична и движеща се лава. Хребетите, каналите и прорезите са добре вградени и разпределени по по-голямата част от очната повърхност.

Силната пигментация леко нахлува в петия или външния кръг. Смята се, че това е свързано с достатъчно количество кръв и кислород.

Имайте предвид, че твърде много гранулиране (затворено око) би нарушило баланса между петте очни кръга и би направило зеницата неестествено малка.

Теория за окото – петият кръг

Петият кръг е последната видима част от цвета. Според моя опит, несъществуващ пети кръг и очи, препълнени с пигментация, са сигурни признаци, че успехът в размножаването ще ни доведе до проблеми.

Очите на Heidi са като скъпоценни камъни за ценителя на очите. Независимо от това, теорията се нуждае от допълнително проучване и, както казва Van Aswegen, гълъбите никога не трябва да бъдат бракувани само поради определени очни признаци!

Надяваме се тази статия да ви е харесала. Разгледайте още интересни статии и важни събития. Очаквайте скоро нова информация за кондицията на спортните гълъби.