Пощенски гълъби и развитието на спорта с пощенски гълъби.

posted in: marathon pigeons | 0

Спортни/пощенски гълъби и развитие на гълъбовъдният спорт!

Все по малко хора в днешно време отглеждат пощенски гълъби. Причините често са това, че хората имат все по-малко свободно време, все по-малко излишни средства и като цяло липсата на мотивация в младите хора си казва своята дума.
Спорта с гълъби е измислен преди близо два века, когато нуждата от разнасянето на поща с гълъби става все по-малка. Идеята на спорта е да гради и образува все повече и повече ентусиасти, които да развиват и подобряват това прекрасно хоби. Самият спорт представлява прелитането на разстояние от точката на пускане до точката на гълъбарника за определено време. Участници в състезанието са гълъбарите от клубът в който гълъбите им се състезават. Гълъбите се състезават, както с птиците от конкурентните гълъбарници, така и с птиците от собственият гълъбарник от който са част и те.
Първоначално породата е била създадена благодарение на селекцията на няколко породи гълъби високолетачи, кариери и др. , които са отговаряли на определи качества, селектирани с времето и подобрявани, като са изчиствани ненужните такива. Пощенският гълъб има крушовидно тяло, ясно изразена мускулатура и костна структура, както и пропорционални на тялото криле.

пощенски гълъби
Kees van Binsbergen pigeon for breeding.

Тъй като птиците в първоначалната селекция, не са били подбирани с определен цвят, спортните гълъби биват с разнообразна окраска. От чисто бели, червени, сини, черни, палови, гризли, черни и др.
Пощенските гълъби са способни да прелетят от 100 до 1000км разстояние, като всяка година състезанията стават все по-бързи и по-бързи.