Thorsten and Finn Leon Daum
Thorsten and Finn Leon Daum

Thorsten Daum е неизменна част от нашето развитие в спорта. През далечната и не чак толкова далечна 2005 година, благодарение на  гълъбодрум Калиманци успях да изградя едно последващо дългогодишно приятелство. През същата 2005 година г-н Daum беше дал гълъби във въпросното състезание, а ние за съжаление все още нямахме тази възможност. На въпросният филал на гълъбодрума като жест на добра воля той ни направи подарък като купи 2 гълъба класирали се на финала. Единият, който е и още част от нашият основен състав DV 04939-05-1793 (м) така нареченият Валдов класирал се на 27-мо място, а другият гълъб беше гръцка гълъбица от господин Karamanlis Nalpandidis GRE 05/0201702 (ж) класирала се на 32-ро място.

И така нашата история с г-н Daum започна да се пише, множество разговори, съвети от негова страна, дори селекция на разплодните ни гълъби. Последваха и визити в Германия, за да се онагледи обясненото до момента. За което изказвам своята благодарност и до днес.

Може би най-ценните съвети, които ми е дал той по отношение на това, какво да търся в един гълъб са:

Силен кръст

Силно, интензивно наситено око

Добър цялостен баланс

Силна  воля да се прибира у дома

Ценните гълъби, както казва той – трябва да летят в добро, лошо време, при насрещен вятър, страничен, при силна жега и т.н.

Такива се оказаха и 2та гълъба син и дъщеря на Валдов гълъбът основоположник.  Двата гълъба BG 10/56116 (ж) и BG 13-04513 (м) са полубрат и полусестра тъй като са от 2 различни майки, което още повече доказва качествата на г-н Валдов.

7ма асова в клас А – BG 10/56116 

3ти асов в клас А, G – BG 13-04513

За Валдов повече в следващата ни статия.