Едно приятелство за цял живот с Wilbert Straub!

Wilbert Straub
Wilbert and Trayan Minchev 2007

2006 година, годината в която един човек постигна невероятен дебют в уникалното по рода си дерби на гълъбодрум Калиманци и този човек се казва Wilbert Straub. Невероятен гълъбовъд, сътезател и не на последно място приятел.

Това е може би една от най – интересните години на развитие на спорта за нашият тим. През въпросната година се състезава 04939-06-1496 една от легендите в нашият гълъбарник, която през същата тази година стана 3та Асова национално в клас C женски и 1ва Асова клубно отново същият клас C.  Но за нея очаквайте в друга статия.

Въпросната година Wilbert Straub взе призовото 1во място в асовото класиране на гълъбодрум Калиманци, както и 18 и 30 в крайното класиране на дерби Кула (440км). 18 място сгълъб NL 1908159/06  женски и 30 място с NL 1908165/06, като в това няма нещо интересно, а по интересен беше факта, че това са 2 сестри от най – добрите гълъби на г-н Straub. Първата гълъбица стана собственост на Диян Йорданов от град Каспичан, но втората стана наше притежание. 

Именно тази гълъбица стана причината за познанството ни с Wilbert Straub. След гълъбодрума може би седмица след това, един от учасниците в него и може би един от най – добрите гълъбовъди в България се свърза с нас посредством e-mail, за това че г-н Straub е силно заинтересован от факта с какви гълъби ще бъде събрана въпросната женска и какви са ни бъдещите планове за нея.  Това показа истинският fair play на който може да е способен един гълъбовъд. Не беше заинтересован от това, че е получил сума пари за този гълъб, а факта че желае да помогне и да даде нещо от себе си. Така след контакт с него решихме да вземем птици от същата линия (базирани върху Meulemans и Janssen), като това стана посредством визита в Холандия в малкият и красив град Zevenaar през 2007 година.

Пристигайки там установихме, че г-н Straub е женен за българка Стела Лазарова, която още повече улесни комуникацията ни. Вилберт и Стела са страхотно семейство, което е изключително отдадено на гълъбовъдният спорт, самата Стела разказа интересни случки свързани със спорта в Холандия.

Същата тази година Wilbert ни запозна и с Gerard Schalkwijk, или още по известният ветеринарен лекар от Travipharma и неговият баща Ries Schalkwijk един от колосите в гълъбовъдният спорт.

Ries Schalkwijk, me (Trayan Minchev) Wilbert Straub and Gerard Schalkwijk
Ries Schalkwijk, me (Trayan Minchev) Wilbert Straub and Gerard Schalkwijk

Благодарение на всичките визити, съветите, които бяха дадени и кореспонденцията проведене през годините, нашето приятелство се изгради и затвърди.

Wilbert лети гълъбите си изцяло на вдовство. Изключение правят няколко женски събрани с млади мъжки в началото на годината, които биват летени на натуралната система. В началото на годината се изваждат по 2 люпила малки, като с тези гълъби се лети програмата за млади гълъби през сезона. Състезава се от 100 км до 600 км като в последните състезания за средно дълги дистанции участват предимно птици, които не са се представили добре през годината и им бива даден последен шанс.